Proiectul „Abordarea LEADER pentru prosperitate rurală în Moldova”

Proiectul „Abordarea LEADER pentru prosperitate rurală în Moldova”

36
DISTRIBUIȚI
Proiectul „Abordarea LEADER pentru prosperitate rurală în Moldova”

a acceptat inițiativa Parteneriatului Teritorial ce acoperă hotarele celor 10 Unități Administrativ-Teritoriale (8 localități din raionul Cimișlia și 2 localități din raionul Căușeni):

️Selemet, r-nul Cimișlia
Satul Nou, r-nul Cimișlia
Sagaidac, r-nul Cimișlia
Codreni, r-nul Cimișlia
Suric, r-nul Cimișlia
Mihailovca, r-nul Cimișlia
Batîr, r-nul Cimișlia
Ecaterinovca, r-nul Cimișlia
Taraclia, r-nul Căușeni
Ciuflești, r-nul Căușeni
Inițiativa GAL cuprinde un număr total de populație de 21 616 locuitori, micro-regiune multinațională, cu o suprafață totală a teritoriului de 36 580,24 ha, amplasată într-o regiune cu potențial de dezvoltare economică, socială și turistică.
Această micro-regiune este traversată de zidul de sus ” Valul lui Traian”, monument istoric construit în sec. IV, care ne reprezintă ca fortificațiile de pe timpuri, prin efort și verticalitate unitară pentru dezvoltarea regională socio-economică, de-asemenea ne identifică și Mănăstirea Zloți, biserici construite începând cu sec. XVII, Muzeul satului Selemet, Bustul Regelui Burebista, Agropensiuni turistice.
Evenimentele de valorificare și promovare a artizanatului și țesutului manual, folclorului, tradițiilor și obiceiurilor din Zona Sud a Republicii Moldova sunt parte componentă a acestui parteneriat teritorial în promovarea turismului și dezvoltării economice prin evenimente cunoscute: Festivalul iProsop cu genericul Podoabele Sudului din s.Selemet r-nul Cimișlia, Festivalul „Prea-curată-i fața Pâinii”din Taraclia, Festivalul „Zâmbiți cu Noi” din s.Batìr, meșterii populari din Satul Nou, Selemet, Sagaidac, Taraclia, Casa poetului Nicolae Dabija din s.Codreni, Ansamblurile folclorice de tip model din toate cele 10 localități, Hala Agroalimentară din regiune, sportul tradițional: trânta, judo, atletica și fotbalul, CSF Spartanii-Selemet sunt cartea de vizită a GAL-lui inițiat.
Parteneriatul face parte infrastructura de legătură cu tronsonul de Cale ferată: Chișinău-Giurgiulești, drumurile naționale și regionale: R3, R26, G122, M3, prin micro-regiune traversarează râul Schinoasa.
Felicitări
 

Autorităților Publice Locale din aceste 10 localități pentru unitatea eforturilor în inițierea creării unui GAL în cadrul Rețelei Naționale LEADER implementat de Solidarity Fund PL în Moldova, finanțat de Uniunea Europeană și co-finanțat de Ministerul Afacerilor Externe a Republicii Polone, USAID, Ministerul Agriculturii și industriei alimentare al Republicii Moldova !

Inițiativa noastră a fost sprijinită de Programul PNUD Moldova/ Migrație și dezvoltare locală MiDL