Maratonistul cimişlian Roman Prodius va participa la Jocurile Olimpice din anul 2016

Maratonistul cimişlian Roman Prodius va participa la Jocurile Olimpice din anul 2016

49
DISTRIBUIȚI

Alergătorul la cea mai lungă distanţă din atletism (peste 42 de kilometri), Roman Prodius, originar din satul Selemet, raionul Cimişlia, a devenit primul sportiv din Republica Moldova care a obţinut calficarea la Jocurile Olimpice de Vară din anul viitor. Acest lucru a devenit posibil după ce sportivul nostru s-a situat pe locul opt la maratonul internaţional de la Viena, capitala Austriei.

roman

Un minunat cadou cu prilejul zilei de naştere pe care a marcat-o la 12 aprilie curent şi-a făcut maratonistul Roman Prodius, el reuşind să se califice la cea de a doua Olimpiadă din viaţa sa. Competiţia de la Viena a fost una foarte reprezentativă şi încordată, căci la ea au participat mai mult de 42 de mii de atleţi din întreaga lume.

În conformitate cu sistemul de calificare la Jocurile Olimpice din vara anului viitor de la Rio de Janeiro, Brazilia, primii 10 clasaţi în maratoanele din seria Golden Label obţin dreptul de participare la asemenea întreceri de anvergură.

Alergările din Austria au făcut parte din categoria Golden Label şi sunt unele dintre cele mai prestigioase maratoane din Europa.

Pentru Roman Prodius, Olimpiada din America Latină va fi a doua în cariera lui sportivă. Conaționalul nostru a fost prezent şi la Jocurile Olimpice de la Londra, din vara anului 2012, dar atunci el a fost nevoit să abandoneze cursa din motive de sănătate.

Talentatul atlet s-a născut acum 34 de ani în localitatea Selemet din raionul Cimişlia, a fost descoperit de către regetatul antrenor Constantin Fiodorov, profesor de educaţie fizică la şcoala din sat, după care şi-a perfecţionat măiestria sub îndrumarea lui Gheorghe Rusu, directorul Liceului internat cu profil sportiv din comuna Lipoveni, acelaşi raion Cimişlia.

Roman speră să apere culorile Republicii Moldova în cadrul maratonuluiu de la Rio de Janeiro, să se reabiliteze pentru eşecul de la Londra şi să ocupe un loc cât mai bun la Olimpiada din Brazilia.